maandag 7 april 2008

geboren te Noordwijk:Jean Jacques Salverda de Grave


(geboren te Noordwijk, 19 Maart 1863 - overleden te 's-Gravenhage, 22 Maart 1947)
De wet van het verschrikkelijke toeval brengt me in aanraking met Jean Jacques Salverda de Grave, geboren te Noordwijk. Bij mijn vrijwillig afgestane boeken was ook het in het volkskrantblog genoemde boek van J.B.Charles : Volg het spoor terug. Nu meen ik ooit van de vrouw van deze professor Nagel les te hebben gekregen in de grondbeginselen der Franse taal bij de Alliance Francaise, om het eens in goed Engels uit te drukken: donkey years ago!
De combinatie alliance francaise noordwijk levert via GOOGLE verrassende resultaten op, waaronder Salverda de Grave . Echt nog nooit van gehoord!
Wel ook een hoogleraar, als Willem Nagel en oprichter van de voorloper van de Alliance Francaise, initiatief nemer van het:
"Institut Français. Als eerste in ons land van de later zo talrijk geworden bilaterale verenigingen richtte Salverda de Grave Nederland-Franrijk op, omdat hij in de Nederlandse wetenschap de z.i. te overheersende Duitse invloed wilde tegengaan. In een te eenzijdige oriëntering zag hij de ondergang van onze specifiek Nederlandse beschaving, die, de geschiedenis van de taal had het hem geleerd, juist berust op de Romaanse invloeden die onze Germaanse ondergrond hebben bevrucht. Maar al te goed wist hij hoe de wetenschappelijke inslag de gehele cultuur beïnvloedt. Het streven van de Alliance Française, die ten doel heeft ‘la propagation de la langue et de la littérature française’ en daartoe van Parijs uit over de gehele wereld een vrijwel uniforme actie voert, vond hij onvoldoende. Hij wilde hier Franse kunst en Franse wetenschap brengen, en door Nederland zelf de keuze hiervan laten bepalen. In dit opzicht heeft hij zeker veel bereikt en zo Nederland na de oorlog in een accoord de culturele banden met Frankrijk zo gemakkelijk weer heeft kunnen aanknopen, zou het al zeer ondankbaar zijn niet te erkennen, dat het streven van Salverda de Grave hier het voorbereidend werk heeft verricht.

Geen opmerkingen: